Con la tecnología de Blogger.

Edicions anteriors



Laboratori Antiracista 2010
 
L’edició passada, celebrada al 2010, va aconseguir els resultats esperats: durant 3 dies d’activitats al Centre Cultural La Farinera del Clot de Barcelona (30 de setembre, 1 i 2 d’octubre), una setantena de joves van seguir els tallers i les activitats que requerien inscripció prèvia, i en el global d’activitats la participació va superar el miler de joves. Una activitat frenètica!


Qui ho organitzava?

El Laboratori Antiracista 2010 va estar organitzat per SOS Racisme-Catalunya juntament amb set entitats del Districte de Sant Martí de Barcelona.
Les entitats co-organitzadores van ser els Diables del Clot, Gegants del Clot, la coordinadora La Jove10, l'associació de lleure Xino-Xano, l'esplai Kasperle, l'agrupament escolta Rakxa, la Pinya i l'AJIC. El Punt d'Informació Juvenil de Sant Martí també va col·laborar en l'organització.


A més, d’altres entitats van implicar-se com a participants dels tallers i activitats: el Casal dels Infants per l’Acció Social als Barris, la Associación Universal de Amistad i Comunicación AUAC, Asociación de Uruguayos en Catalunya, els Joves d’Esquerra Verda, el PIJ de Sant Martí, la Federació d’Associacions Gitanes de Catalunya, Festimbal, Falcons de Barcelona, Ball de Bastons del Clot i els Castellers de Barcelona.

Un bon programa de tallers i debats

Si us ha picat la curiositat, podeu consultar el programa de l'edició del 2010 pitjant aquí.

Començant pel Teatre fòrum d’obertura “Dones i altres cultures”, que partia d’un fet real: la conversió a l’Islam d’una dona catalana que havia contret matrimoni amb un home d’origen marroquí resident a Catalunya. El grup Impacta Teatre mostrava diverses escenes en què la protagonista era tractada de forma diferent a la seva feina, a la família, amb els seus amics pel fet d’haver-se posat el vel o hijab i al seu torn, els espect-actors entraven a escena per escenificar altres maneres de gestionar els conflictes o les actituds observades.



Dins de l’apartat d’activitats de reflexió, una altra iniciativa que donava la veu a persones –adults i joves d’orígens diversos- víctimes del racisme social va ser la Videoreflexió, que partia d’uns videos amb testimonis gravats per SOS Racisme, i que posteriorment van servir per dinamitzar el debat entre els joves. Al primer clip, per exemple, les entrevistes es van realitzar: al músic d'origen senegalès Saliou Cissokho, el ciutadà d'origen marroquí, Hatim El Beyeg, el ciutadà d'origen paquistanès Tosif Amjid, entre d'altres.  D'aquesta manera, es pretenia mostrar una realitat que existeix però que sovint queda silenciada per les pròpies persones receptores de les discriminacions, fet que no permet vehicular quines necessitats els generen aquestes situacions.

Els tallers de Foto mestissatge i de Contra publicitat, el primer centrat a buscar imatges al carrer que revelessin què volia dir la paraula “mestissatge” i el segon enfocat a desmuntar la publicitat racista, van ser d’altres experiències molt enriquidores, ja que permetien expressar de quina manera aquestes realitats eren viscudes pels joves participants.

L’Assemblea Antiracista va servir, com cada any, de plenari del Laboratori, un espai essencial de participació que traça les línies de la lluita contra el racisme i la xenofòbia i en favor d’una societat més inclusiva. La participació de persones d’altres orígens i fills i filles de famílies immigrades va ser especialment notòria en aquest espai, fet que va motivar un debat molt enriquidor. Algunes de les idees del debat van centrar-se en un element clau, el no ser còmplice de les discriminacions, en la línia del lema del Laboratori, “Ho veus, ho sents i calles?”, o el fet de valorar les persones per allò que són i fan, i no per les imatges preconcebudes, els prejudicis o estereotips.  

En l’apartat d’activitats d’expressió cultural, destaquem dues propostes pel seu caràcter integrador i pel seu empeny a promoure una cultura catalana que actuï de bressol de moltes expressions culturals diverses, fugint així d’una folklorització superficial. Aconseguir aquesta simbiosi és un dels nostres objectius, i enguany volem millorar encara més en aquesta línia.

En l’edició del 2010, es va estrenar la iniciativa  Tasta la Cultura Popular – Bendula, un espai protagonitzat sobretot per entitats de cultura popular i tradicional catalana, acompanyades pels percussionistes del grup Bendula del Senegal -paraula que significa “punt de trobada”-, que van fer un petit concert tant amb jembes com amb l'arpa anomenada kora.

Entre les activitats musicals, el Concert de Rap Antiracista va aconseguir reunir públics molt diversos interessats pel mateix estil de música. Més de 200 persones es van aplegar en aquest espai. El primer grup convidat, els Misquin Soldiers, format per joves de diferents orígens (Marroc, Senegal), provenien del Casal dels Infants del Raval; tot seguit, un grup radicalment diferent, els The Spartans, integrats per joves del Besòs que van portar un seguici de fans amb força presència de població gitana; el tercer grup, West barna, van aconseguir la connexió ideològica més forta amb el públic, ja que des d'un inici van articular un discurs antiracista directe i desenfadat. El darrer grup, Renacientes, va tancar l'espai de Rap. El grup, format per joves colombians que volen recuperar les tradicions de la comunitat afro del país, reivindica el seu dret a expressar el dolor patit arran del conflicte colombià i a reclamar un futur millor. 

Qui va donar suport?

Generalitat de Catalunya. Departament de Cultura i Mitjans de Comunicació. Centre de Promoció de la Cultura Popular i Tradicional Catalana

Generalitat de Catalunya. Departament d'Acció Social i Ciutadania. Secretaria de Joventut

Ajuntament de Barcelona. Dones i Joventut

Joventut, Educació i Cooperació del Districte de Sant Martí



Qui va col·laborar?

Centre Cultural La Farinera del Clot de Barcelona

Espai Antoni Miró i Peris

Federació d'Entitats del Clot-Camp de l'Arpa

Spray Planet

Maumau under ground

Bar El Brot

 
Més agraïments

Boca Ràdio

Federació de Ràdios Locals de Catalunya


Elements de difusió del Laboratori Antiracista 2010

Els Cartells del Laboratori Antiracista 2010






El Programa
Consulta aquí Programa del Laboratori Antiracista 2010




El Bànner animat

Photobucket

La Cançó "Ver, oir y callar"





Read more...

Seguidors i seguidores

Traductora

SOS Racisme

  ©Template by Dicas Blogger.