Con la tecnología de Blogger.

8/11/10

Moltes gràcies per donar impuls al Laboratori Antiracista 2010!



Han passat uns dies per fer balanç i ja es pot dir ben alt i ben clar: el Laboratori Antiracista 2010 ha deixat un bon record a tots els seus participants i organitzadors. El Centre Cultural La Farinera del Clot, l'escenari principal del Laboratori, es va convertir els tres dies 30 de setembre, 1 i 2 d'octubre en un espai de reflexió, acció i denúncia, un lloc on joves diversos van poder parlar sobre el racisme i l'antiracisme de forma clara i sense pors. El lema d'enguany, "Ho veus, ho sents i calles?", estava lligat amb el treball audiovisual que es va mostrar a l'assemblea final del Laboratori, un recull d'enrevistes que mostrava situacions de discriminacions racistes en la vida quotidiana.

Fent balanç, una vuitantena de joves van passar pels tallers tancats programats, però en total més d'un miler de persones van poder gaudir del global d'activitats, incloent-hi sobretot la participació al Concert Antiracista (1 d'octubre), que va portar al cantant de la Troba Kung-Fú, Joan Garriga, el rumber Marc de 9Son, Ray Callao i Raworld, i el Concert de Rap Antiracista (2 d'octubre), que va ser seguit per un públic molt divers.

Onze entitats van participar en els diferents actes i la mateixa xifra d'agents col·laboradors van permetre tirar endavant aquesta nova edició del Laboratori, que ha comptat amb un gran component musical, ja que fins a 56 músics, aquest any, van col·laborar amb la causa antiracista. Les entitats co-organitzadores els Diables del Clot, els Gegants del Clot, la Coordinadora La Jove10, l'associació de lleure Xino-Xano, l'esplai Kasperle, l'agrupament escolta Rakxa, la Pinya i el Punt d'Informació Juvenil de Sant Martí van fer la seva contribució al desenvolupament dels actes.


Tot seguit, un resum de les activitats del Laboratori Antiracista 2010, explicades partint de si eren activitats d'expressió cultural o de reflexió.


ACTIVITATS DE REFLEXIÓ

L'Assemblea, l'antiracisme d'ara al 2011


L'Assemblea Antiracista (2 octubre, 20:30-22h) va ser un dels moments àlegids de les jornades, moment en què les més de quaranta persones presents estaven cridats a respondre quins elements creien que eren claus per poder definir alguna persona o entitat com a antiracista. Algunes de les idees van centrar-se en la importància de no ser còmplice de les discriminacions o en el fet de valorar les persones per allò que són. L'objectiu del debat va ser recollir aportacions per a un document que ha de servir, perquè d'ara al 2011, entitats i persones d’arreu de Catalunya secundin el posicionament antiracista.


El teatre fòrum sobre l'impacte del hijab

En l’obertura del Laboratori Antiracista 2010, el grup de teatre social Impacta Teatre van oferir un teatre fòrum anomenat Dones i altres cultures (30 setembre, 21h-22:30h), un espectacle interactiu i participatiu on el públic entra a actuar. La història inicial o punt de partida de l’espectacle, basat en un fet real, era la conversió a l’Islam d’una dona catalana que havia contret matrimoni amb un home d’origen marroquí resident a Catalunya. Els espect-actors i actrius de Dones i altres cultures, després de contemplar les primeres escenes, entraven a un debat que els portava a qüestionar les reaccions o actituds d’alguns dels actors, ja fos la dona protagonista conversa a l’Islam, el marit o algun membre de la seva família. Una trentena de persones van omplir el Bar El Brot, dins del Centre Cultural La Farinera del Clot.


Casos reals de discriminació, a debat

El taller-debat en vídeo sobre antiracisme o Videoreflexió (1 octubre, 16h-17:45h), a càrrec de SOS Racisme, es va fer a l’Espai Antoni Miró Peris del Clot, amb la participació d’una quinzena de persones. El debat partia de dos imputs concrets, l’un, la projecció del treball audiovisual Videoreflexions, discriminacions en la vida quotidiana, que recull exemples de discriminacions que han patit joves i persones pel fet de tenir un origen estranger; i l’altre, una dinàmica amb casos reals i anònims recollits pel Servei d’Atenció i Denúncies (SAiD). Després de visionar el clip, es van fer grups de tres persones i es van repartir relats de casos (per exemple, un jove senegalès que treballa venent CDs que va ser apallissat en un parc de Manresa per joves d’estètica skin); després de comentar-los els casos en el petit grup, s’obria el debat amb la dinamització de la responsable del SAiD de SOS Racisme.


Documentals sobre la identitat

L’espai Documentals (1 octubre, 20:30 a 22h) del Laboratori Antiracista va incloure la projecció de tres produccions, un curtmetratge sobre la construcció de la identitat d’un noi veneçolà anomenat La Etiqueta, de la directora Ornella Cabrita, un segon treball sobre la vida d’un jove estranger que acaba d’arribar a Barcelona, My beautiful shoes (Mis preciosos zapatos), produït per un grup de nois i noies del Casal dels Infants – Casal Atlas, i finalment, el documental Próxima Parada: Huelva, de Clàudia Prat, Veronica Frenzel i Leonor Jiménez. Aquest darrer treball descriu les dures condicions de vida dels temporers que recullen maduixes a Huelva. El debat posterior als documentals va ser molt interessant.


Anuncis racistes deconstruïts

El taller sobre publicitat antiracista o Taller Contrapublicitat (2 octubre, 16h-18:45h) organitzat per l’Aranya Creació es va fer al Centre Cultural La Farinera del Clot i va comptar amb una quinzena de participants. El grup de teatre social havia preparat exemples de publicitat racista apareguts en premsa, cartelleria i mitjans audiovisuals, que van ser analitzats per equips amb l’objectiu de detectar-hi els valors culturals o racistes transmesos en aquests formats. Feta aquesta diagnosi, la consigna va ser modificar i capgirar els anuncis per treure’n les connotacions racistes, tot utilitzant recursos plàstics.


En una foto resumeix "què és per tu el mestissatge"

El taller de teatre-imatge Foto mestissatge (2 octubre, 16h-18:45h), a càrrec de Revol-arT, també es va fer a la Farinera. Una vintena de persones van participar en aquesta activitat. Es tractava d’una segona oferta de teatre molt més dinàmica, ja que la idea va ser reflexionar a través de la fotografia sobre què entenem pel concepte de mestissatge. Amb càmeres Polaroid, els participants van sortir al carrer a fer un safari fotogràfic durant el qual havien de captar imatges que els suggerissin mestissatge. Un cop recollides, les imatges eren intercanviades entre els grups que havien d’intentar explicar què veien en aquelles instantànies. Finalment, es va cloure el taller amb un mural collage que mostrava totes les fotografies.


ACTIVITATS D'EXPRESSIÓ CULTURAL

Cultura popular a dojo

L'acte Tasta la Cultura Popular – Bendula (1 octubre, 18h-20h) va ser un espai protagonitzat sobretot per entitats de cultura popular i tradicional catalana, acompanyades pels percussionistes del grup Bendula del Senegal -paraula que significa “punt de trobada”-, que van fer un petit concert tant amb jembes com amb l'arpa anomenada kora. En el primer tram de l'acte, que es va fer al Parc del Clot, els Tabalers de Diables del Clot van compartir espai escènic amb els percussionistes senegalesos. En segon lloc era el torn del grup Ball de Bastons del Clot, que van mostrar el seu art de la dansa popular, tot seguit va ser el torn de les figures de Falcons de Barcelona i, finalment van actuar els Castellers de Barcelona. Un cercavila va arrodonir l'acte amb la sortida dels Gegants del Clot. Al final del cercavila, hi havia previst un mini-taller de Diables, però la manca de participants no va permetre fer-lo tal com s'havia previst, en canvi, el correfoc pels carrers del Clot va lluir molt, i va despertar la curiositat de força vianants.


Músics solidaris amb l'antiracisme

El Concert Antiracista (1 octubre, 21:30h-1h) va ser un dels punts àlgids de participació del Laboratori Antiracista. Més de 600 persones van omplir l'esplanada del C.C. La Farinera per escoltar la rumba del grup 9Son, per escoltar l'actuació del cantant de la Troba Kung-Fú, Joan Garriga, el grup de pop-rock Raworld i, finalment, l'últim grup, els cubans Ray Callao, que van atraure molt públic amb ganes de ballar als ritmes cubans. Tots els músics actuaven gratuïtament, motivats per la causa antiracista, fet que donava a aquest espai més valor simbòlic. El públic no tan sols estava format per participants del Laboratori, sinó també es va atraure públic en general.


Cal·ligrafies sobre el mestissatge

Els graffiters Bocka i Tretze (2 octubre, 13-17h) van fer una exhibició del seu art el dissabte 2 d'octubre davant del C.C. La Farinera. La idea que van plasmar sobre la tela era reproduir en diferents idiomes i cal·ligrafies la paraula o concepte “mestissatge”, de manera que els diferents mots acolorits amb diferents tonalitats van quedar entrallaçats. El resultat va ser molt positiu i durant el Concert de Rap Antiracista posterior, el graffit va atraure l'atenció de molts i moltes curioses.


Rap antiracista

Quatre grups de rap van participar al Concert Antiracista de dissabte a la tarda al C.C. La Farinera (2 octubre, 18:30-21h) un espai d'expressió musical que va aconseguir reunir públics molt diversos interessats pel mateix estil de música. Més de 200 persones es van aplegar en aquest espai. El primer grup convidat, els Misquin Soldiers, format per joves de diferents orígens (Marroc, Senegal), provenien del Casal dels Infants del Raval; tot seguit, un grup radicalment diferent, els The Spartans, integrats per joves del Besòs que van portar un seguici de fans amb força presència de població gitana; el tercer grup, West barna, van aconseguir la connexió ideològica més forta amb el públic, ja que des d'un inici van articular un discurs antiracista desenfadat i directe.

La seva actuació va servir per presentar la cançó Ver, oir y callar, un tema que fa una crida a no ser còmplices davant del racisme i que el grup de Guinea Equatorial va gravar expressament per al Laboratori Antiracista 2010. El darrer grup, Renacientes, va tancar l'espai de Rap. El grup, format per joves colombians que volen recuperar les tradicions de la comunitat afro del país, reivindica el seu dret a expressar el dolor patit arran del conflicte colombià i a reclamar un futur millor.


Comiat de djs

Acabada l'Assemblea Antiracista, el Laboratori va cloure amb un espai musical de Djs Antiracistes (2 octubre, 22:30-1h), en aquest cas de la mà de la jove d'origen veneçolà DJ Matilda, DJ Graish i DJ Sabotage. Des de tres estils ben diferents, els DJ van oferir un espai musical on els participants, l'organització i el públic en general van poder relaxar-se després del ritme frenètic d'activitats.


Les entitats que han organitzat, col·laborat o participat en el Laboratori antiracista 2010 han estat un total de 30. Són les següents:


Entitats organitzadores:

SOS Racisme-Catalunya, Diables del Clot, Gegants del Clot, la coordinadora La Jove10, l'associació de lleure Xino-Xano, l'esplai Kasperle, l'agrupament escolta Rakxa, la Pinya i l'Assemblea de Joves Independentistes del Clot i el Punt d'Informació Juvenil (PIJ) de Sant Martí.


Entitats participants en activitats:

Casal dels Infants del Raval, Associación Universal de Amistad i Comunicación AUAC, Asociación de Uruguayos en Catalunya, Joves d’Esquerra Verda, PIJ de Sant Martí, Federació d’Associacions Gitanes de Catalunya, Festimbal, Falcons de Barcelona, Ball de Bastons del Clot, Castellers de Barcelona.


Entitats /agents col·laboradors:

Amb el suport de: Generalitat de Catalunya. Departament de Cultura i Mitjans de Comunicació. Centre de Promoció de la Cultura Popular i Tradicional Catalana; Generalitat de Catalunya; Departament d'Acció Social i Ciutadania. Secretaria de Joventut; Ajuntament de Barcelona. Dones i Joventut; Joventut, Educació i Cooperació del Districte de Sant Martí.


Amb la col·laboració de: Centre Cultural La Farinera del Clot de Barcelona; Espai Antoni Miró i Peris; Federació d'Entitats del Clot-Camp de l'Arpa; Spray Planet; Maumau under ground; Bar El Brot


Altres Agraïments:

Volem agraïr la col.laboració d’activistes, dissenyadors, fotògrafs, talleristes, músics i artistes, als i les professionaldels diversos espais cedits, la seva implicació desinteressada en el Laboratori antiracista, que han acabat de fer possible la seva celebració. Moltes gràcies per donar impuls al Laboratori Antiracista 2010. I fins l'any vinent!


Per accedir a les imatges del Laboratori Antiracista, cliqueu aquí:

http://www.flickr.com/photos/laboratoriantiracista/sets/72157625078142245/


0 comentarios:

Seguidors i seguidores

Traductora

SOS Racisme

  ©Template by Dicas Blogger.